Може би сте го чували и знаете , дори го прилагате в съчетаването на цветовете в облеклото ви. Чудесно!

За някои обаче това може да е ново , и със сигурност темата ще е интересна за всички.

Това е правилото 60/30/10. То е идеално приложимо и в интериорния дизайн , където с негова помощ се подбират точните съчетания на цветовете в помещенията . Ето как може да се приложи то и при дизайна на личния ви стил . Това правило ни позволява да използваме и комбинираме няколко цвята така , че да се получи хармонично съчетание . Но , нека се уговорим , че е само един от вариантите за съчетания , а и спокойно може да го променяте спрямо вашето виждане .

Как да използваме правилото 60/30/10 ?

  • 60 % от визията ви трябва да бъде издържана в един цвят . Преди всичко се използват неутрални цветове – сив , кафяв , черен , бежов . Добрият вариант е да изберете този цвят , който по наситеност ще съвпадне с цвета на косата ви . Ако сте изразена брюнетка , за база може да изберете по-ярки , наситени цветове . Ако косата ви е руса , то за база може да изберете не толкова ярък цвят , а по-скоро пастелен .
  • 30 % от образа даваме на още един цвят . Той е необходимо да е достатъчно различим от основния по цвят или наситеност , но трябва да го поддържа и допълва . Например , ако за основа сте взели светло синьо , допълнете го с тъмно синьо / това е разлика в наситеността / или светло зелен / това е разликата с цвета , който е съседен в цветовата таблица / . Пробвайте и да използвате , и да поиграете с комбинацията цвят на очите , подтон цвят на кожата .
  • 10 % е акцентиращия цвят . Използвайте го , за да подчертаете особеностите на вашата външност . Или усилете ефекта му давайки предимство на аксесоарите . По скоро в ролята на тези 10 % ще бъдат именно те , аксесоарите – шал , колан , обувки , чанта .

Ето наколко примера . Започваме от неутралните цветове .

  • Сива рокля , черно сако , златисти обувки и по големи обеци в златист цвят . 60 % сиво , 30 % черно , 10 % златисто
  • Малко по- сложен е варианта базов цвят и два съседни цвята . Сива блуза и панталон , жълто сако и червени обувки , или бял панталон , зелена блуза и виолетов шал .
  • Правило 60 /30 /10 при вертикално построяване . Сако и панталон /или пола/ в тъмносиньо /вертикален силует / , риза и боти в керемидено или червено , обеци в златисто . 60 % тъмносиньо 30 % керемидено 10 % златисто

Правило 60 /30 / 10 с принтове . Леопардова рокля , червено кожено яке и червени обувки / за по- смелите / . Тъмносин костюм от сако и пола , зелена плетена блузка на райета и зелени спортни обувки .

Пробвайте , намерете своята желана визия , прилагайте или приобщете по свой начин това правило , разчупете сивотата на ежедневието и бъдете смели . Разбира се , само ако не забравяте да сте себе си !

И ако ви е нужна помощ , аз съм тук .

Изображения Pinterest