Случвало ли ви се е да влезете в семейно ресторантче или кафене , където сякаш влизате в дома на близък човек .Сякаш ей сега ще видите скъп приятел да ви подава чаша кафе с бисквитка или вино .Сякаш винаги сте били тук , а сега се завръщате след дълго отсъствие . Обстановката е непринудена , настаняват ви на маса , наоколо са бюфети и столове от детството , всички подновени с нова боя ,канапета с възглавнички и стари куфари , които са готови да тръгнат с вас на път .Коктейла ви е в бурканче със закачлива рисунка , цветя поникнали от стара лейка или кофичка ви се усмихват …и в тоалетната си измивате ръцете на подновената шевна машина в медната стара тава на баба , превърнати в кокетна мивка . Да , усещането е прекрасно , нали ?

Разбира се тази картина става възможна с рециклирането на мебели и вещи , и което в последните години е креативността в интериорния дизайн с грижа към природата .Наименованието идва от думата – ъпсайклинг , която каквото и да значи на английски , за мен е “от къщата на детството” . Това е както модерно , така и иновативно , и разбира се красиво .

По този начин може да се оползотворят някои стари мебели , прозорци във вид на плот за маса или дори като преградни врати на релса за дневната или спалнята , а защо не и за гардероба . Рециклирането удължава живота на старите вещи , намалява нуждата от ново производство и разбира се спестява много средства .

Връщайки се назад в историята , всяка нова култура е изграждала сградите си с материали от предшестващите .

Ние българите сме майстори в създаването на “от нищо нещо ” . Спомняте ли си улицата наречена разговорно “Направи си сам” ? Да , много сме добри в такива дейности . В много случаи това се прави от чисто практична или сантиментална гледна точка . Друга съществена причина е и стремежа ни за грижа към природата . Рециклирането и възстановяването се прави не само защото нямаме , а и защото е произведено много , в еднакви промишлени количества . Всички искаме да сме уникални , различни , да сме себе си . В много домове по цял свят старите вещи заживяват нов живот , макар и често любителски , непрофесионално . Обновяването е безкрайна територия за творчество , вдъхва свежест на познатия интериор и се грижи за природата .Старата вещ не винаги е за изхвърляне .Трябва да имаме малко въображение , повече желание и сръчни ръце . Ето това е един от начините да украсим домовете си .

Има много идеи за ръчно изработени предмети – маси от дървени промишлени макари , етажерки за книги от дървени стълби , канапета от стари столове , старо колело като цветарник или части от него като акцент на стената .Сигурна съм , че всеки от нас би експериментирал в тази област . Защо не ?

Изображения Pinterest