Всичко за визуалната корекция се свежда до намиране на баланса в пропорциите с помощта на линиите , формите и цветовете. И това не е толкова сложно , както може да се струва на много от жените . Ето какво имам впредвид : Околните възприемат нашия силует по различен начин от този , който ние се виждаме в огледалото . Като правило фокусираме вниманието си върху особеностите на фигурата си /много често наши отдавнашни комплекси / , а това става пречка да възприемаме себе си обективно. Когато срещнем друг човек , неговият поглед се плъзга по нашия силует и се фокусира на тези места , които се отличават – акцентите . Това може да бъдат контрастната линия на връхната дреха , хубавият грим, дамската чанта или обувките , необичаен детайл в образа / брошка , блуза с интересна кройка – напр. открито рамо, обеци, ярък колан/. Това може да използваме в наша полза. Разгледайте примерите в галерията за универсалните прийоми за корекция на фигурата. Разбира се всеки един от тях е нужно да адаптираме към своята собствена фигура , но главното е да разберете самия принцип .

Висока талия . Високата талия на панталоните в съчетание с максималната дължина създават правилните пропорциина силуета и освен това я правят по-стройна . Ако имате нисък ръст , използвайте тесен , прав , не обемен силует на панталоните и дължина , която покрива кокалчетата .

Дълги , тесни поли. Както и във варианта с панталоните, тесните и удължени поли с висока талия също така правят фигурата по-стройна ииздължават силуета , особено ако сте с нисък ръст и по- обемна фигура. По същия начин въздействат и полите с прибрана А-линия .

Използвайте акценти в горната или долната част на облеклото. Подходът с горната или долната част на облеклото , за да се уравновесят пропорциите на силуетае удачен , за да се пренесе вниманието , на по- тясното му място . Варианта вляво подхожда на фигура тип Круша , а вдясно – на тип обърнат триъгълник. Може да използвате цветни и варианти в принт, вместо белия цвят .

V – образно деколте на блузата или роклята , кройка “прегърни ме”. Дълбоко изрязаното V -образно деколте , изгледа със прихлупване са способни визуално да издължат шията и така също да направят фигурата по-стройна , като добавят вертиклани линии на образа . Това важи и за долната част на облеклото : пола с прихлупване, удължените рокли или туники, жилетките тип “прегърни ме” – като примера вдясно.

Контрасните вертикали. Контрасните вертикали в комбинациите се създават за съчетаване на контрастирането на вътрешния и връхния удължен слой на облеклото . Това може да бъде удължен и разкопчан шлифер , манто, палто , дълга плетена жилетка .Вътрешния слой на облеклото е важно да е в един тон .

Монохромен / еднотонен/ силует . Монохромността или както е модерно да се казва “total look” , заедно с тесния силует много добре издължава фигурата и завоалира недостатъците й. В този случай погледа се плъзга по силуета , като го възприема повече като вертикала , без да се спира на контрасните линии .

Изображения : Pinterest , efection lady