Усещането ни за съчетаване на цветовете не може да се опише с думи , защото не е свързано толкова с понятието за мода и стил , колкото с физическото възприятие за цветове . Удачното им съчетаване в облеклото , създава и уникалния и красив образ . Като цяло можем да кажем , че това е и наука , има си принципи и ако не спазваме определен ред ,се създава усещане за дисхармония в образа . Как лесно практически да се научим да правим това съчетаване ? Както навсякъде , така и тук има основни неща , които ако спазваме ще успеем на 100 % . Ето ги и тях :

1. Съчетавайте наситените с неутралните цветове . Комбинирането на наситените , ярки цветове с неутралните винаги се оказва много удачно решение . Но тук има и една особеност – черният цвят също е неутрален , но съчетаването с него може да изглежда прекалено и рязко . Затова избягвайте тези съчетания:

За да се получи изискано съчетаване не правете черния цвят доминиращ , а го заменете с другите неутрални цветове – сив , бял , бежов , тъмно – син , телесен . Неутралните цветове са отличен инструмент , който позволява да се добавят повече оттенъци и така правилото “повече от три цвята в образа ” отпада , т. е. разчупваме и образа ни се обогатява . Когато се съчетаят неутрални цветове с един наситен се получава много стилна и свежа комбинация .

Ако харесвате и имате желание , може да комбинирате светлите неутрални цветове с неоновите . това е особено подходящо съчетание за предстоящите сезони – пролет и лято . Внимавайте обаче : съчетаването на бежево и неонов цвят не е особено подходяща комбинация . По – изискана такава е неоново със сиво , бяло , избелено -синьо с добавка на елемент в тъмен наситен цвят , например колан , клъч , обувки или шапка . Може дори да съчетаете наситен цвят с неонов , но задължително добавете по – обемен в изглед неутрален цвят .

2. Съчетавайте допълнителните цветове . Те са тези , които се намират на противоположния край на триъгълниците на цветовия кръг . Например бледо – жълто с горчица , брик /керемидено / с избелено – червено и др.

Всеки от тези цветове прави другия ярък и наситен . Много добро съчетаване се получава , когато добавите един от допълнителните цветове към образа състоящ се главно от друг допълващ цвят към него .

3. Съчетаване на близки цветове . Тези цветове са съседни в цветовия спектър . Всеки един от тях е в състава на втория . Например , зеления е съчетание на син и жълт . Затова синия и зеления или жълтия и зеления са близки цветове , които могат да се съчетаят и носят един с друг . По същия начин се съчетават лилавия с червения и синия , както и кафявия със жълтия и червения .

Изображения Pinterest .