Когато говорим за баланс в пропорциите на силуета , особено важно място заемат пропорциите на горната и долната част на облеклото. Всичко се свежда до баланса на формите и дължините. Съвременната мода разбира се, се старае в стремежа си да внесе нещо ново , необичайно и различнои може да наруши този баланс . Но , ако на вас са ви нужни адекватните на вашата фигура комплекти за вашето ежедневие , то най- добре е да се придържате към този баланс. Например овърсайз палтото с овърсайз панталони , но със скъсена дължина са точен пример за изгубен баланс . Такъв комплект е добре да се уравновеси с по-късо палто и повпити , но дълги панталони.

Ето какви примери мога да ви дам :

Обемна горна част и по тялото долна част.

С обемната връхна и обемната долна част могат да се обличат само високите и с малък размер дами. Ако вашето тяло не е такова – носете тясна долна част и обемна горна част, за да уравновесите пропорциите , а така горната част може да бъде както къса , така и дълга.

Тясна горна част – обемна долна част.

С обемната долна част , било то панталон или макси пола , горната част трябва да бъде тясна и къса . Изключение правят дамите с висок ръст и малък размер , и те могат да си позволят обемна горна част.

Долна част на силуета в трапец – А – силует.

Видимата долна част на силуета в А – линия е изграден и от горната част на облеклото /палтото/ и от долната /панталона/ , а това може да бъде и от пола миди , панталон клош или палацо. Изключение може да направят дамите с фигура тип Ябълка . В този вариант повече ще подхожда и право палто без колан в талията .

Права горна и долна част на облеклото .

Правия силует на връхната дреха е идеален за панталони с права кройка .Такъв силует е особено актуален за дами с нисък ръст, защото удължава силуета , визуално добавя ръст и в същото време прави фигурата на по- пълните дами по – слаба с няколко размера. Отличен вариант за дами с фигура тип Ябълка .

Съотношение на дължината на връхната дреха с втория пласт дреха и обувки боти.

За дамите с невисок ръст има два варианта да постигнат подходящото съотношение на дължината на роклята или полата с връхната дреха и обувките. * Както е показано на снимката – подгъва на роклята не излиза под връхната дреха . *Излиза не повече от 10 см. , при условие че цветовете на долната част и връхната дреха не са контрастни един на друг, за да не правят изуално обем на фигурата по хоризонтала .

Аналогично , ако сте облекли ярка рокля или палто, то аксесоарите /чанта , сако , шал и др./ нека бъдат едноцветни и ненатрапчиви. Много често за да уравновесите образа си действайте по простото правило – ярка визия – ахроматични аксесоари . Това е универсален принцип и ако се ръководите само по него , можете да си съставяте стилни комплекти .

Изображения : Pinterest , Instagram