Тази статия е написана по покана на Великолепната жена и е за всички вас, великолепни жени!

Цветовете оказват влияние върху чувствата, емоциите, мислите, действията ни. Ако се замислите, ние сме заобиколени от цветовете. Първото, което виждат хората в нас при среща, това са цветовете, с които сме облечени. Колкото повече присъстват нашите цветове в живота ни, толкова по-балансирани и жизнени се чувстваме. Разнообразието в гардероба ни става все по-голямо, а парите, които сме похарчили за дрехи все по-малко.

С някои цветове усещаме повече увереност, с други женственост, с трети жизненост. Когато носим подходящите цветове, кожата ни грее, очите блестят. Когато сме се облекли с неподходящите цветове, сме с блед, сив, жълт или болнав тен на лицето, нямаме сякаш енергия и живот.

Прогнозите на тенденциите и експертите по цветовете в Pantone Color Institute се обединиха, за да покажат цветовите палитри, които ще бъдат актуални през сезон есен – зима на 2023 г. Тези цветове в крайна сметка ще оцветят всичко – от дрехите ви до аксесоарите и обувките във Вашия гардероб.

Ние хората винаги имаме нужда от позитивно отношение и увереност в бъдещето. Това е особено важно в тези трудни времена. Емоцията ще бъде ключова движеща сила в живота ни, а цветът ще осигури ободряващо и обнадеждаващо усещане.

„Докато се движим напред в среда, изпълнена с противоречия, палитрата есен/зима позволява на потребителите

безпроблемно да се движат между набор от контрастни нюанси и спонтанно да изразяват вътрешните си настроения,

които се променят всеки ден “

Леатрис Айсман, изпълнителен директор на Color Institute Pantone.

Цветът на 2023-та е мощен и въздействащ

PANTONE 18-1750 Viva Magenta

Цветът на 2023-та е мощен и въздействащ. Това е интензивно червено, което изразява чиста радост, насърчавайки експериментирането и себеизразяването без задръжки.Като нюансиран пурпурен червен тон, който представя баланс между топло и хладно. PANTONE 18-1750 има нюанс на леко натрапчиво, но не и агресивно карминово червено. Това е наелектризиращ и безграничен нюанс, който се проявява като открояващо се послание за дързост, креативност и съзидателност. Той приветства всеки с желание за живот и бунтарски дух. Viva Magenta представлява желание за оптимизъм, устойчивост, нестандартно мислене и технологични иновации, за един по-добър свят.

„Изглежда като добър и подходящ избор за период, когато всичко изглежда много сиво, тъмно и мътно и много хора са загубили надежда.
По същество това е цвят за устойчивостта на човешкия дух.“
Джеймс Фокс, историк и автор на книгата „Светът според цвета“

Модна палитра Ню Йорк за есен-зима 2023г.

Според експертите на Pantone палитрата на Ню Йорк отразява нашите противоречиви стремежи, докато продължаваме да се движим напред в невъзможните за по-далечно предвиждане условия на живот. В допълнение към меките пастелни цветове, тя съдържа динамични и ярки нюанси, които ще зарадват любителките на спонтанни решения, които бързат да се срещнат с радостни приключения.

PANTONE 18-1552 Lava Falls

Водещ в модната палитра е Lava Falls. От древни времена червеното е цветът на ентусиазма и енергията. Ето защо е интуитивно избран от тези, които имат активна жизнена позиция. Lava Falls е топъл нюанс на червено с фин жълто-оранжев подтон. Не е прекалено крещящ, а по-скоро леко приглушен, което прави Lava Falls удоволствие да се гледа. На модните подиуми този нюанс най-често се появява във вечерни рокли, панталони и дълги палта. 

Моля, обърнете внимание!

Модните тенденции сега гравитират към класиката, така че не експериментирайте твърде много – изберете дрехи в нюанс Lava Falls с минимум провокативни детайли.

PANTONE 14-0851 Samoan Sun

Samoan Sun се свързва с топлите цветове на екзотични плодове, но по-деликатни като например банановата кора. Samoan Sun има за цел да ни напомни за връзката ни с природата, качеството на храната ни и естествените продукти в живота ни.

PANTONE 16-1358 Orange Tiger

В много отношения  присъствието му в палитрата се обяснява като почит към символа на 2022 г. – Тигъра. Топлото послание на този  нюанс се усеща почти на физическо ниво, той наистина носи нотка на дързост и безстрашна енергия на смел боец. Също като Lava Falls, Orange Tiger ще бъде незаменим за създаване на стилни и елегантни  визии. Освен това особено през зимата те ще изглеждат подходящи, повдигащи настроението, даващи енергия и помагащи да се настроим на творческа вълна

PANTONE 17-2624 Rose Violet

Почти като красивия цвят фуксия, розово–виолетовия цвят носи усещане за динамика, желание за прогрес, за екзотична флора  дори едва доловимия аромат на виолетка и розова роза. Уникален е нали? Можете да го носите дори и в деловия стил, за вечерни визии и връхни дрехи не само през зимата, но и в лятната колекция на вашия гардероб.  

PANTONE 18-6024 Amazon

Дамите, на които им липсва колорита на любимия зелен цвят, могат да се насладят на този наситен и сочен цвят на Амазонската джунгла. Той е забележим, има добър визуален ефект, носи енергия и пълнота като гъстите гори на Амазония. Всички знаем колко добре се отразява на психическото и физическото ни състояние зеления цвят. Използвайте го, когато искате да се освежите.

PANTONE 14-2806 Nosegay

Деликатен, мек, романтичен цвят, който не случайно се свързва с нежен букет, носещ своя аромат за бъдеща пролет и лято. Много подходящ за романтични натури, освежаващ и пренасящ ни в приказен свят. Можем да го свържем с надеждата за по-спокоен живот, далеч от динамиката. Подходящ за блузи, ризи, нежни шалове и аксесоари.

PANTONE 14-4618 Waterspout

Напомня ни за течащата вода, водата в океана, в най- нежния нюанс на синьото през спокоен и горещ летен ден. Той е съвкупност от синьо и зелено, вдъхва усещане за младост и жизненост. Проканва за морски разходки и спорт, има ободряващ и охлаждащ ефект. Подходящ за романтичните натури, които да изрязят себе си недвусмислено и дискретно.

PANTONE 18-1148 Caramel Café

Карамеленото кафяво в палитрата на сезона и годината отразява мекия темперамент и лекотата във вътрешния свят на една жена. Това вкусно кафяво, малко по-светло от цвят кафе, е в такъв нюанс, че съблазнява и е изтънчено, когато отразява мекотата на дамите с топла кожа. Това са качествата, които притежава Caramel Café от модната палитра на годината.

PANTONE 19-4127 Midnight

Една от цветовите тенденции на Pantone за есен/зима 2022-2023 г., е описана като „хипнотично синьо, напомнящо за вечерното небе“. Полунощния син цвят е артистичен, акварелен, прилича на синьото на мъглата, синьото със сиви нотки, малко ретро завръщане. Има успокояващите свойства на приглушеност и мистицизъм, наподобява мекотата на кадифе.

PANTONE 18-0625 Martini Olive

Martini Olive е друг нюанс на зеленото, тежък, аристократичен, вкусен като маслината в едно мартини. Подходящ за дами със сдържан характер, а малко сивия оттенък в това консервативно зелено говори за аристократичен лукс, действа релаксиращо и придава ретро усещане на визията. В дизайна на дрехите отразява възраждането на войнишкия стил и говори за желанието на всички за надежност и стабилност.

Основна палитра 2023г.

Що се отнася до основната палитра на 2023, тя се състои от пет нюанса. Според експерти тази есен и зима ще обърнем внимание на успокояващите, естествени тонове. Всеки от петте ключови цвята, избрани от Pantone, имат вечна привлекателност – това е прераждането на природата и нейните ценни съкровища във всеки един неин аспект.

Заключението, което можем да направим за себе си и за социалния кръг, в който се движим е, че цветовете са нашето вдъхновение и частицата енергия, която ни е необходима, за да излезем от сивотата на облаците, надвиснали над икономическата обстановка в целия свят! 

Направете своя стил и визия чрез тези прекрасни цветове, като подберете спрямо Вашия външен вид и вътрешен свят.

Хармонирайте ежедневието си и бъдете в синхрон и баланс, както са те самите един с друг!


Ако искате

  • да научите как да включите цветовете на 2023 във Вашия гардероб
  • да започнете да сте в синхрон с вътрешната ви удовлетвореност, енергия и забележимост за околните по най-красивия начин с Вашите цветове

запишете се за консултация “Цветови анализ”.


Преди да включите цветовете на 2023г.

  • ако усещате, че е време за разбор на гардероба и освобождаване от дрехи, които не харесвате или не носите
  • ако сте човек, който предпочита да самоопредели своята цветова палитра и стил

разгледайте “Моят календар на облеклото”

Изображения : Pinterest